Ενημέρωση με copy / paste

H είδηση είναι ένα ακριβό προϊόν. Για να παράξεις μια είδηση χρειάζεσαι πολύ κόσμο και πολλά χρήματα. Χρεάζεσαι (ανάλογα με την μορφή που θα έχει, έντυπη ή ηλεκτρονική) οδηγούς, εικονολήπτες, ρεπόρτερς, διορθωτές, μοντέρ, τεχνικούς και πολλούς άλλους. Πέραν αυτού η παραγωγή της είδησης έχει αυστηρούς δεοντολογικούς και όχι μόνον κανόνες στους οποίους υπακούει. Το δε κυνήγι της είναι σαν της …σαρδέλας! Ο πρώτος πουλάει ακριβά.

Τα καφρομπλογκς έχουν ειδήσεις. Ειδικά το τρωκτικό σαφώς περισσότερες. Πως τις έχουν; Διαθέτουν σάματις μηχανισμό παραγωγής ειδήσεων; Οχι βέβαια… Διαθέτουν απλώς copy/paste!.

Στις εξωτερικές ειδήσεις, λόγω και της διαφοράς ώρας αυτό είναι πανεύκολο. Μια είδηση που παράγεται στις ΗΠΑ, μέχρι να προβληθεί είτε τυπωθεί στο Μέσον που έχει συμβληθεί με το αντίστοιχο πρακτορείο και θα την παραλάβει νόμιμα, απαιτεί χρόνο. Για το καφρομπλογκ δεν υφίσταται θέμα. Σε μηδέν χρόνο από την στιγμή που αναρτήθηκε στο site των N Y Times (π.χ.) βρίσκεται κοπιαρισμένη σαν ανάρτηση και μάλιστα σχετικά μεταφρασμένη (ας είναι καλά η Google) και με κάθε οπτικό ντοκουμέντο, αν τυχόν υπάρχει! (σιγά το πρόβλημα, ένα δεξί κλικ υπόθεση είναι)

Οι Ελληνικές εφημερίδες πιθανόν να την έχουν το πρωΐ, το ίδιο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα να έχουν ορισμένες φορές διαμαρτυρηθεί οι δημοσιοκάφροι, επειδή δεν τους αποδίδουν τα ΜΜΕ τα credits ότι αυτοί πρωτοπαρουσίασαν το θέμα!!!

Στις Ελληνικές ειδήσεις τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και λύνονται με την συνεργασία ασυνείδητων δήθεν συνεργατών, οι οποίοι επειδή εργάζονται σε νόμιμα Μέσα, είναι (από την φύση της δουλειάς τους) σε θέση να γνωρίζουν μια είδηση αρκετά πριν δημοσιοποιηθεί.

Δημοσιογράφοι, re-writers, διορθωτές, μοντερ ή οποιοσδήποτε άλλος στην αντίληψη του οποίου πέφτει μια πληροφορία, (η οποία οφείλει να διασταυρωθεί, να εγκριθεί από τον αρχισυντάκτη, να γραφτεί, να διορθωθεί κλπ.) την σφυρίζει μέσω κινητού στον κάφρο και έτσι μέσα σε 5 λεπτά βρίσκεται αναρτημένη στο καφρομπλογκ, χωρίς φυσικά να έχει διασταυρωθεί, ούτε καν να ελεγχθεί το νόμιμο της δημοσιοποίησής της.

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται τα καφρομπλογκς πρωτοπόροι στην ταχύτητα ενημέρωσης! Τι κι’ αν προκύψει «μούφα» η πληροφορία… Την απάντηση την έχουν έτοιμη! «Εϊπαμε ρε παιδιά… Δεν είμαστε και δημοσιογράφοι… Χομπίστες είμαστε… την πλάκα μας κάνουμε». Τι κι’ αν η δημοσιοποίηση είναι παράνομη… (π.χ. προεκλογικά γκάλλοπς) Ποιος θα διωχθεί; O ανώνυμος κάφρος; Οχι βέβαια. Αντιθέτως θα πάρει και τα εύσημα του ριζοσπάστη που συνειδητά συγκρούεται με το κατεστημένο και ρισκάρει προκειμένου να πληροφορήσει τον πολίτη!

Το πιο γελοίο δε είναι ότι τα καφρομπλογκς δεν αρκούνται στο να υποκλέπτουν και να υφαρπάζουν με αυτούς τους τρόπους ειδήσεις από τα νόμιμα ΜΜΕ, αλλά κλέπτονται και μεταξύ των. Αναρτά αίφνης κάποιος κάτι; (φερ’ ειπείν τα μισθολόγια της ΕΡΤ). Σιγά μην τον αφήσουν τα άλλα καφρομπλογκς να το μονοπωλήσει! Σε μηδέν χρόνο, τα έχουν όλοι! Στο πλαίσιο δε μιας ιδιόμορφης εγκληματικής δεοντολογίας και comme il faut, αναφέρουν και την πηγή των! (τον προγενέστερο άρπαγα δηλαδή)

Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι ένα αστείο σενάριο μιας ταινίας. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια και δυστυχώς το αληθινό αυτό φαινόμενο μετατρέπει σιγά σιγά τα καφρομπλογκς σε opinion makers. Ενα κοινό που θυμίζει πολύ τους αλήστου μνήμης «Αυριανιστές» ακολουθεί τα καφρομπλογκς, τα αποδέχεται σαν Μέσα και τα νομιμοποιεί.

Ουδείς εξ αυτών προβληματίζεται από το ότι η αλήθεια και η ακρίβεια των γιαλαντζί αυτών ειδήσεων είναι ανεξακρίβωτη, αφού ο φορέας της είναι ανώνυμος. Ουδείς εξ αυτών σκέπτεται ότι μπορεί τα ποσά των μισθολογίων να ήταν παραποιημένα. Οτι τα στοιχεία των γκάλλοπς να ήταν ψεύτικα. Οτι οι δήθεν ειδήσεις  μπορεί να είναι χαλκευμένες για να εξυπηρετήσουν κάποιους.

Γιατί να το κάνουν; Μα εδώ το έκαναν επαγγελματίες του CNN. (Θυμίσου τον κορμοράνο). Επιπλέον διότι η δι’  αυτού του τρόπου εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων από μια ιστοσελίδα που συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος επισκεπτών, αν γινόταν επ’ αμοιβή, θα αποτελούσε μια πρώτης τάξης μορφή μαύρων εσόδων, που είναι και η μόνη δυνατή για ένα ανώνυμο καφρομπλογκ. Βλέπετε, το τίμημα της ανωνυμίας είναι ότι δεν μπορείς να τιμολογήσεις! Αν το κάνεις, είναι σαν να παραδίδεσαι μόνος σου στις Αρχές!

Φαντάσου λοιπόν να είσαι ο διαχειριστής ενός blog με 2 εκατομμύρια unique IPs και να μην μπορείς να εισπράξεις φράγκο! Σε τρελλαίνει, δεν σε τρελλαίνει; Δεν θα ψάξεις να βρεις κάποιους τρόπους να γλύψεις κάνα κοκαλάκι και σύ; Τι έχεις να διαπραγματευτείς; To ότι είσαι opinion maker, τι άλλο;

Ομως (και ευτυχώς) ζούμε σε κράτος δικαίου. Το γεγονός ότι κάποιοι με IQ κυμαινόμενο μεταξύ ραδικιού και μπιφτεκιού, δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, ή ακόμα χειρότερα, τον αποδέχονται, δεν σημαίνει ότι η κοινωνία πρέπει να αμβλύνει τα αντανακλαστικά της.

Στο κάτω-κάτω ο ρόλος των συντεταγμένων οργάνων είναι να προστατεύουν τον πολίτη από αυτό που μπορεί να συμβεί, ξεριζώνοντας το αίτιο. Νόμοι υπάρχουν. Αρχές υπάρχουν. Θύματα να κινήσουν τις διαδικασίες υπάρχουν. Βούληση χρειάζεται.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: