Κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Σήμερα 29-12-2009, στο Φίμωτρο, μπορείτε να κάνετε κλικ και να διαβάσετε

  • Ολη την στήλη ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ από το ΕΘΝΟΣ
  • Ολη την στήλη ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
  • Ολη την στήλη ΓΝΩΜΗ του Αντ. Καρακούση
  • Ολη την στήλη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ του Γ. Πρετεντέρη
  • Ολη την στήλη ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
  • Ρεπορταζ του Γιώργου Φιντικάκη από τα ΝΕΑ
  • Ρεπορταζ της Ελένης Κωσταρέλου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  • Ρεπορτάζ του Κώστα Τσαχάκη από το ΕΘΝΟΣ
  • Ρεπορτάζ του Κώστα Σιωμόπουλου από το ΒΗΜΑ

και φυσικά όλα τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών και αθλητικών εφημερίδων!

Μπορείτε τώρα εσείς να μου βρείτε ένα καλό λόγο για τον οποίο θα αγοράζατε σήμερα μια εφημερίδα; Σημειώστε ότι αυτό γίνεται καθημερινά!

Διερωτώμαι με το μέσο μου μυαλό. Μια εφημερίδα είναι ένας οργανισμός με πολύ προσωπικό και πολλά έξοδα. Τα έσοδά της είναι κυρίως το αντίτιμο που καταβάλλουν οι αγοραστές της και η πώληση του διαφημιστικού της χώρου, του οποίου η τιμή (αλλά και το ενδιαφέρον για αγορά) είναι ευθέως ανάλογη του πλήθους των αναγνωστών της. Επίσης οι εφημερίδες διακινούνται από πρακτορεία Τύπου, τα οποία αμοίβονται με ποσοστά επί των πωλούμενων εφημερίδων. Κατά συνέπεια, όποιος από πρόθεση με δικές του ενέργειες μειώνει τον αριθμό των αγοραστών μιας εφημερίδας, βλάπτει οικονομικά τόσο το πρακτορείο Τύπου όσο και την εφημερίδα.

O κύριος Πρετεντέρης (ως παράδειγμα) είναι ένας προβεβλημένος και έγκριτος δημοσιογράφος, ο οποίος συνδέεται με σύμβαση συνεργασίας με την εφημερίδα, στα πλαίσιο της οποίας γράφει άρθρα τα οποία δημοσιεύονται στην εφημερίδα και αμοίβεται για αυτό. Κατά συνέπεια τα κείμενα του κυρίου Πρετεντέρη δεν είναι ορφανά και για να αναδημοσιευτούν οπουδήποτε θα έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ιδίου αλλά και της εφημερίδας που τα πληρώνει.

Περαιτέρω η εφημερίδα έχει επιλέξει τον κύριο Πρετεντέρη, επειδή θεωρεί ότι τα κείμενά του αρέσουν στους αναγνώστες της και είναι ένας λόγος για να αγοράζουν την εφημερίδα. Κατά συνέπεια η ελεύθερη αναδημοσίευσή των πιθανότατα οδηγεί σε μείωση των αγοραστών της εφημερίδας, αφού για πολλούς εν δυνάμει αγοραστές (που έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ) εκλείπει πλέον ο λόγος αγοράς, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία τόσον της εφημερίδας όσο και του Πρακτορείου Τϋπου. Πέραν αυτού η μείωση του αριθμού των αγοραστών έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο marketing της εφημερίδας αφού οδηγεί σε υποβάθμιση της δυναμικής του διαφημιστικού της προϊόντος.

Τι έχουμε λοιπόν εδώ;

Εχουμε τον κάθε Παπαρόγιαννη, τον κάθε διακορευτή της έννοιας του blogging, τον κάθε πειρατή του ιδρώτα και της περιουσίας των άλλων, να …απαλλοτριώνει τα κάθε είδους δικαιώματα δημιουργών, συγγραφέων και εκδοτών υπέρ κάποιου δικαιώματος του πολίτη στην ελεύθερη ενημέρωση! Με δυο λόγια λέει «Γιατί να πληρώσετε την εφημερίδα για να διαβάσετε τον Πρετεντέρη; Μαλάκες είστε; Θέλετε να σας πιάνουν τον κώλο; Να είστε ξύπνιοι ρεεε… Διαβάστε τον εδώ τζάμπα!..»

Αναρωτιέμαι σε τι διαφέρει αυτό από την πειρατεία των mp3 και των torrents με software και ταινίες; Δεν βλέπω καμμία διαφορά!

Αν λοιπόν διώκεται για κακούργημα εκείνος που ριπάρει ένα CD ή ένα DVD και αναρτά τα περιεχόμενά του (τραγούδια και ταινίες) ελεύθερα για download είτε στο δικό του site είτε σε οποιονδήποτε φορέα (torrent ή rapidshare), γιατί δεν διώκεται το Φίμωτρο και το κάθε καφρομπλογκ που κάνει ακριβώς το ίδιο!

Αν επίσης  διώκεται για κακούργημα εκείνος που με την ιστοσελίδα του διευκολύνει κάποιον να κατεβάσει στον υπολογιστή του copyrighted προϊόντα σκέψης και τέχνης, γιατί δεν διώκεται το Φίμωτρο και το κάθε καφρομπλογκ που κάνει ακριβώς το ίδιο!

Αν τέλος θεωρείται παραλήπτης προϊόντος εγκλήματος και διώκεται γι’ αυτό εκείνος που κατεβάζει τέτοια «απαλλοτριωμένα» προϊόντα, γιατί να μην τιμωρείται και ο νέας κοπής ηλεκτρονικός λαθραναγνώστης που δημιουργούν οι διαχειριστές των καφρομπλογκς;

Πως είναι δυνατόν στο όνομα της ανωνυμίας των bloggers να παραμένουν ατιμώρητα εις το διηνεκές κακουργήματα πειρατών; Ποιος εχέφρων άνθρωπος το στέργει αυτό;

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: