Οι αμοιβές της EΡΤ

Το θέμα αυτό υπήρξε η θρυαλίδα που οδήγησε στην γέννηση αυτού του blog.  Ας δούμε ψύχραιμα τι συνέβη και στην συνέχεια τις πολλαπλές αναγνώσεις που επιδέχεται.

Αιφνιδίως μία λίστα με ονόματα στελεχών της ΕΡΤ και αντιστοιχισμένα ποσά αμοιβών κάνει την εμφάνισή της στο ΦΙΜΩΤΡΟ και αμέσως μετά στο ΤΡΩΚΤΙΚΟ.  Ονομάστηκε μισθολόγιο αν και φαίνεται να είναι κάποια βάση δεδομένων με συμβάσεις έργου. Εν πάσει περιπτώσει εμφανίζονται μεγάλα ποσά δίπλα σε ονόματα υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών και προβεβλημένων παρουσιαστών – παραγωγών.

Φυσικά, άμα τη εμφανίσει, η λίστα αυτή έγινε αντικείμενο άκρως λαϊκίστικης εκμετάλευσης, απόλυτα συμβατής με το Ελληνικό θυμικό, από τις ίδιες ιστοσελίδες και άλλα μέσα που ακολούθησαν τον χορό, με μεγαλόστομες εκφράσεις και άρθρα τύπου

 • «Ο Λυριτζής εισπράττει πιο πολλά από τον Ομπάμα»
 • «Πόσα σχολεία θα χτίζονταν με τα λεφτά αυτά»
 • «Δεν θάταν καλύτερα να χαρίζαμε ένα δυάρι σε ένα φτωχό κάθε μήνα;»

ενώ ακούστηκαν και απείρου κάλλους ιδέες όπως

 • η μόνιμη καραμέλα «να σταματήσουμε να πληρώνουμε εισφορά στην ΕΡΤ»
 • «όλοι έξω από την ΕΡΤ»
 • «να ξαναγίνει ο Δεκέμβρης έξω από την ΕΡΤ»

Να μην τα πολυλογούμε, το θέμα έφτασε μέχρι την Βουλή, με τον παντός καιρού κάπηλο Καρατζαφέρη να επικαλείται σαν πηγή «το Τρωκτικό που είναι μία από τις σοβαρότερες ιστοσελίδες» (!!!)

Μέσα σε όλη αυτή την φρενίτιδα ανθρωποφαγίας και την άμιλλα ηλιθιότητας, ο αρμόδιος Υπουργός κράτησε την ψυχραιμία του και …τόλμησε να πει το αυτονόητο. Οτι δηλαδή η δημοσίευση αυτών των στοιχέιων είναι παράνομη, αφου παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων.  Ωχου Παναγία μου!… Με το που το είπε αυτό, έπεσαν όλοι οι χαχόλοι και οι απόπατοι να τον φάνε. «Πως τον κρατά ακόμα ο Παπανδρέου», «Γερουλάνε, αυτά να τα πεις στους συμβσιούχους», «Να τα πληρώσεις από την τσέπη σου Γερουλάνε», «στην Αγγλία δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα», «ο δανδής», «ο Αμερικανοθρεμμένος», «έχει σουΐτα στο Χίλτον και ζητάει να μην τον ενοχλήσουν», μέχρι και βασιλόφρονα και μάλιστα γιο αυλικού τον έβγαλαν, που το μικρό του όνομα του έχει δοθεί προς τιμήν του τ. βασιλιά Παύλου!

Ειδικότερα τα τρωκτικά απάντησαν μεν επικαλούμενοι τον Πρωθυπουργό που είχε πει ότι ο λαός θα πρέπει να γνωρίζει που πάνε τα χρήματά του και γενικότερα ότι όλα θα βγαίνουν στο Ιντερνετ, πλην όμως με το που ακούστηκαν οι πρώτες πληροφορίες ότι επίκεινται μηνύσεις και δη σε βαθμό κακουργήματος, επειδή οι γνωστοί απόπατοι των ιστολογίων είναι συν τοις άλλοις και θρασύδειλοι (έως κότες) έσπευσαν να αποσύρουν αμέσως τις αναρτήσεις με τα ποσά, ιδιαίτερα δε ο Παπαρογιάννης ο οποίος έκανε γαργάρα και μία συνοδευτική ανάρτηση με τον υπερφίαλο τίτλο «Το λογιστήριο της ΕΡΤ έχει μετακομίσει στο Φίμωτρο«. Τέτοιος ξεφτιλισμένος λεβέντης!…

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Κατ’ αρχήν απέχω απο το να κρίνω το θέμα των αμοιβών, ούτε καν να το σχολιάσω. Είναι βέβαιο ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις, τις οποίες πολλοί έλεγξαν και  ενέκριναν. Το αν οι συμβάσεις αυτές είναι χαριστικές, παράλογες ή και παράνομες είναι αντικείμενο άλλων να το κρίνουν, αφενός μεν νηφάλια και αφετέρου με τεχνοκρατικά κριτήρια.

Ομοίως το αν οι συμβληθέντες δικαιούχοι παίρνουν λίγα και πρέπει να πάρουν πιο πολλά, ή παίρνουν πολλά και πρέπει να πάρουν πιο λίγα ή δεν αξίζουν τίποτε και πρέπει να πάρουν κλωτσιές στον κώλο, μπορεί να κριθεί από ειδικούς, νηφάλια και στο πλαίσιο της νομιμότητας, πάντως όχι από τους απόπατους τρωκτικούς και τους δήθεν «αγανακτισμένους -μην χέσω- πολίτες«

Ομως σίγουρα γεννιούνται άλλα αξιοσυζήτητα θέματα εδώ. Οπως το πως βρέθηκε η λίστα αυτή στα χέρια ενός blogger; Μπήκαν νύχτα κλέφτες με κλεφτοφάναρα και την έκλεψαν; Μπήκαν χάκερς στις Βάσεις Δεδομένων της ΕΡΤ και την χάκεψαν (όπως προ καιρού τις βάσεις του ΑΝΤΕΝΑ); Κάποιος υπάλληλος της ΕΡΤ λαδωμένος ή όχι, την αντέγραψε και την παρέδωσε; Οποιος τρόπος και αν ακολουθήθηκε, δεν συγκροτείται αδίκημα; Επισημαίνω μάλιστα ότι τον τρόπο οφείλει να τον αποκαλύψει ο διαχειριστής του Φίμωτρου, όταν συλληφθεί και κληθεί να δώσει λόγο των πράξεών του, δεδομένου ότι στην περίπτωση των προσωπικών ιστολογίων, δεν εφαρμόζεται το προνόμιο του δημοσιογράφου να μην αποκαλύπτει τις πηγές του. Δεν πρόκειται για δημοσιογράφο, αλλά για blogger!..

Ενα άλλο ζητούμενο είναι η ακρίβεια και η αλήθεια της λίστας αυτής. Εσπευσαν σχεδόν όλοι να σταυρώσουν όσους ανεφέροντο στην λίστα, πετώντας τους σαν Χριστιανούς στα λιοντάρια, εύκολη και πρόσφορη βορά στην βουλιμία του Ελληνα για σκάνδαλα και μπόχα, χωρίς ουδείς να αναρωτηθεί κατά πόσον είναι αληθή τα στοιχεία της λίστας! Ποιος μας το εγγυάται; Οι απόπατοι δημοσιοκάφροι που τσιρίζουν για την διαφάνεια των άλλων, κρύβοντας τα πάντα για τον εαυτό τους; Nα την χέσω τέτοια εγγύηση! Αν τα στοιχεία παραποιήθηκαν; Αν, εκεί που έλεγε 100000 κάποιος το έκανε 300000;  Ποιος βεβαιώνει ότι δεν έγινε;

Σχετικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Το ποια πληροφορία ανήκει και ποια δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δεν το κρίνει ούτε ο Γκόλιας ούτε ο Παπαγιάννης ούτε εγώ ούτε κανείς από τους «αγανακτισμένους -μην χέσω- πολίτες«. Το αποφασίζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με βάση τους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς Νόμους. Ο κάθε ένας από μας έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις της, αρκεί να τις εφαρμόζει.

Οταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός διακήρυξε ότι οι Ελληνες θα γνωρίζουν που πάνε τα χρήματα της ΕΡΤ και ότι όλα θα είναι στο φως (μέσω του Ιντερνετ) είναι βέβαιον ότι εννοούσε πως αυτά θα γίνουν «σύννομα» και με την σύμφωνη γνώμη της Αρχής. Εαν πάλι η Αρχή γνωμάτευε ότι με τους ισχύοντες νόμους κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, τότε προφανώς η κυβέρνηση έχοντας την βούληση και την εξουσία θα προχωρούσε σε αλλαγή των επίμαχων νόμων, ώστε να επιτρέψει στην Αρχή να γνωματεύσει θετικά.

ΕΙδικότερα και επειδή ο νόμος συμφωνεί με την κοινή λογική, μοιάζει λογικό το περιεχόμενο των συμβάσεων της ΕΡΤ με τους συνεργάτες της να μην εμπίπτει στη σφαίρα του «ευαίσθητου«. Στην δε φορολογική μας νομοθεσία «κοιμάται» μια διάταξη (εφαρμόστηκε τελευταία φορά πριν 20 και πλέον χρόνια) σύμφωνα με την οποία ο Εφορος έχει δικαίωμα να αναρτήσει πίνακα με τα εισοδήματα και τους φόρους κάθε ελεύθερου επαγγελματία σε περίοπτο σημείο (περιοπτότερο του Ιντερνετ δεν υπάρχει) και μάλιστα να χορηγεί και βεβαιώσεις σε οποιονδήποτε ζητήσει εφόσον έχει νόμιμο συμφέρον.

Αλλά ακόμα και αν κριθούν «ευαίσθητα» αυτά τα δεδομένα και πάλιν επιτρέπεται η επεξεργασία τους, έστω και διαφωνούντος του υποκειμένου, εφόσον αυτό γίνεται για άσκηση δημόσιας εξουσίας και με την προϋπόθεση ότι πρώτα ενημερώνεται ο υποκείμενος και μετά ακολουθεί η ανακοίνωση. (Ν 2472/1997).

Για να δούμε λοιπόν τι εννοούσε ο «δανδής», «γιάπης», «βασιλικός», «Αμερικανοθρεμμένος» υπουργός που τόλμησε να έρθει σε αντίθεση με το λαΙκό αίσθημα που εκφράζουν τα τρωκτικά και οι «αγανακτισμένοι -μην χέσω- πολίτες«, όταν είπε ότι η ανάρτηση της λίστας είναι παράνομη! Ούτε σε σύγκρουση με Πρωθυπουργικές εξαγγελίες ήρθε ούτε το μέρος των χρυσοπληρωμένων πήρε. Το μόνο μέρος που πήρε ήταν, ως ώφειλε, το μέρος της νομιμότητας.

Ηταν παράνομη η ανάρτηση, όπως έγινε και από αυτόν που έγινε! Ναι, να γνωρίζει ο πολίτης που πάει κάθε Ευρώ της ΕΡΤ! Ναι να αναρτηθούν όλα στο Ιντερνετ! Αλλά ΟΧΙ από σένα κύριε Γκόλια ή κύριε Παπαγιάννη ή κάθε τρωκτικέ, διότι εσύ δεν είσαι τίποτε! Δεν έχεις όνομα! Είσαι ένα ανώνυμο παράσιτο! Δεν υπάρχεις!

Δεν ειναι λοιπόν παράνομη η ανάρτηση των στοιχείων στο Ιντερνετ. Είναι παράνομη η ανάρτηση των στοιχείων από εσένα στο Ιντερνετ!

 • Διότι εσύ δεν είσαι αρχή που ασκεί δημόσια εξουσία, ούτε σου έχει ανατεθεί από δημόσια αρχή τέτοιο έργο, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου.
 • Διότι εσύ δεν ειδοποίησες πρώτα τους υποκείμενους, όπως προβλέπει ο Νόμος.
 • Διότι εσύ δεν διασφαλίζεις την ακρίβεια των στοιχείων, όπως θα τα διασφάλιζε μια Αρχή ή έστω η Διοίκηση της ΕΡΤ.
 • Διότι στην κατοχή σου περιήλθαν με παράνομο τρόπο
 • και για πολλούς άλλους λόγους που θα ακούσεις στο κατηγορητήριο, εάν και εφόσον δικαστείς.

Ούτε μπορείς εσύ να επικαλεστείς ως άλλοθι της πράξης σου την Πρωθυπουργική εξαγγελία, όπως τόλμησε να κάνει ο έτερος τρωκτικός μέσω «αγανακτισμένων αναγνωστών«.  Αποφεύγοντας τις νομικές αναλύσεις που μάλλον δεν είναι το φόρτε σας, ούτε των αναγνωστών σας, θα στο εξηγήσω απλά. Το γεγονός οτι  σε ορισμένες περιπτώσεις το παράνομο παρκάρισμα συνεπάγεται και αφαίρεση των πινακίδων για 20 ημέρες, δεν σου δίνει το δικαίωμα να πάρεις ένα κατσαβίδι και όπου βλέπεις παράνομα παρκαρισμένο όχημα να τις αφαιρείς εσύ! Μην μπερδεύουμε την Αρχή με το αρχίδι!..

Εδώ εν προκειμένω η χιονοστιβάδα που έρχεται δεν έχει αποκλειστικά ποινική διάσταση. Βεβαίως το πλήθος και μόνο των θυμάτων της δίνει κακουργηματικό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στα Ιμαλάϊα των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν.

Φυσικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το εάν τα στοιχεία που θα παραδώσει η Google όταν της ζητηθεί, θα είναι τα αληθινά σου στοιχεία, ούτε για το εάν η IP που θα ανιχνευθεί θα είναι διαφορετική από την IP ενός ξενοδοχείου ή της πλατείας Συντάγματος. Είμαι όμως σίγουρος ότι με άλλους, πιο σοφιστικέ τρόπους που δεν περνούν καν από τον Σφακιανάκη, έστω και με μικρή παραβίαση των δικών σου προσωπικών δεδομένων, (χαλάλι, εσύ διακόρευσες εν ψυχρώ τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων), μπορείς να ανιχνευθείς.

Κλείνοντας αυτό το θέμα θα ήθελα να δώσω μια άλλη διάσταση, αυτή την φορά κάτω από το πρίσμα του alternative thinking. Αν ήμουν αρμόδιος Υπουργός και γνώριζα τις εξωφρενικές συμβάσεις της ΕΡΤ και ήθελα να τις περικόψω, αλλά κόλλαγα αφενός στο ότι ήταν απόλυτα νομότυπες και αφετέρου στο ότι δεν ήθελα να έρθω σε σύγκρουση με το συνδικάτο των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, οπότε έπρεπε να τους ξεδοντιάσω προηγουμένως, δεν θα είχα καλύτερη κίνηση να κάνω από το να πασσάρω εγώ ο ίδιος μια τέτοια λίστα στα κατάλληλα τρωκτικά. Μέσα σε μια μέρα τα τρωκτικά θα το διεδιδαν σε όλη την Ελλάδα, θα το έπαιρναν τα ΜΜΕ, θα έφτανε στην Βουλή, θα είχα δημιουργήσει λαϊκή οργή εναντίον τους και θα ερχόμουν μετά να αποκαταστήσω το κράτος δικαίου, με τους συμβασιούχους στριμωγμένους στην γωνία, υπό το βάρος του λαϊκού αναθέματος, να μην μπορούν να κάνουν «κιχ». Παράλληλα θα απαλασσόμουν μια για πάντα από όσα τρωκτικά έβλεπαν το τυρί του μεγάλου πιασάτικου θέματος και δεν πρόσεχαν την φάκα του κακουργήματος.Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. Δεν διαφωνώ σε τίποτε από όσα γράφεις. Πάντως δεν μου φαίνεται τόσο πιθανό το Μακιαβελικό σενάριο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: