Η άρση της ανωνυμίας του Naxios και οι συνέπειές της

Ενα καφρομπλογκ της πλάκας με το χαρακτηριστικό NAXIOS (Κυκλαδίτικου ενδιαφέροντος) επί ημέρες είχε στραφεί κατά του Υπουργού  κ. Ραγκούση, πρώην Δημοτικού άρχοντα στην περιοχή του, με συκοφαντικές αναρτήσεις, γεμάτες υπονοούμενα και κατηγορίες, αναπόδεικτους ισχυρισμούς και προσβλητικούς υπαινιγμούς.

Εθετε μάλιστα και χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα προέβαινε σε αποκαλύψεις που θα τεκμηρίωναν τους σσυκοφαντικούς ισχυρισμούς του, πλην όμως ποτέ δεν το τήρησε αλλά οι συκοφαντείες  παρέμεναν αναρτημένες.

ΔΕΣΤΕ  ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BLOG ΕΔΩ

Προχθές ο Υπουργός δεν άντεξε άλλο. Υπέβαλε μήνυση, ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα και μέσα σε χρόνο ρεκόρ (κατά τις ανακοινώσεις) η Google ήρε το απόρρητο, έδωσε την IP του, εισέβαλε Εισαγγελέας και αστυνομία στο σπίτι του διαχειριστή, κατέσχεσε τον εξοπλισμό του, ο ίδιος δε καταζητείται.

Από εκείνη την στιγμή συνέβη το εξής παράδοξο. Ολοι οι διαχειριστές των καφρομπλογκς πήραν ομοθυμαδόν θέση εναντίον του κακού blogger και υπέρ του καλού και αδικηθέντα Υπουργού. Τι αλιτήριο υβριστή τον ανεβάζανε, τι εκβιαστή τον κατεβάζανε, τι μίσθαρνο όργανο της Δεξιάς και του Ρουσσόπουλου ειδικότερα τον παρουσίαζαν, τι κομματικές ταυτότητες του κόλλησαν, τι συνεργούς του ανακάλυψαν δεν λέγεται, εν τέλει δε όλοι κατέληγαν ότι καλώς ασκήθηκε δίωξη και καλώς ήρθη η ανωνυμία!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Το έχω γράψει και θα το ξαναγράψω «Το κράτος διαθέτει τον εξοπλισμό να εντοπίσει μέσα σε λεπτά της ώρας οποιονδήποτε δραστηριοποιείται διαδικτυακά και το μόνο εμπόδιο είναι θεσμικό δηλαδή η παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων» Για να το αποφύγει κάποιος αυτό πρέπει να έχει ιδιαίτερες γνώσεις περί το Ιντερνετ και να λαμβάνει ειδικά μέτρα προφύλαξης, όπως φερ’ ειπείν οι Ρώσσοι σινε-πειρατές και πάντως όχι ο κακότυχος blogger εκ Νάξου.

Εν προκειμένω, και μόνο το γεγονός ότι σε λιγότερο από 48 ώρες έγινε η κατ’ οίκον έρευνα, αποκλείει για κάθε νοήμονα να ανακατεύθηκε καν η Google αλλά ούτε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αυτή η διαδικασία, θα απαιτούσε αρκετά περισσότερο χρόνο και θα εξηρτάτο από την βούληση της Αμερικανικής εταιρίας στην οποία θα έπρεπε να παρουσιαστούν σοβαρά πειστήρια ότι η άρση της ανωνυμίας είναι αναγκαίο μέτρο για να διελευκανθεί ένα σοβαρό έγκλημα.

Εδώ μάλλον χρησιμοποιήθηκε η …άλλη δυνατότητα και ο άλλος εξοπλισμός που δεν ανήκει καν στην ΔΗΕ και από τον οποίο για να ξεφύγεις πρέπει να κάνεις τις αναρτήσεις σου από το Σύνταγμα και να αλλάζεις θέση κάθε τέταρτο!

Ομως ο λόγος που ασχολούμαι με αυτό το θέμα δεν είναι η επίδειξη δύναμης και τεχνολογικής υπεροχής του κράτους, αλλά οι «μετασεισμοί«.  Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι αυτή η αστραπιαία επιχείρηση στήθηκε αυτοτελώς για να πιάσουν τον Naxios, αλλά περισσότερο για να σταλεί ένα μήνυμα τύπου demo σε άλλους καφρομπλογκερς.

Δεν πιστεύω δηλαδή ότι τα πήρε τόσο χοντρά στο κρανίο ο Υπουργός για τις δέκα παπαριές που έγραφε το μπλογκάκι των Κυκλάδων, ώστε να χρησιμοποιήσει την state of the art κρατική τεχνολογία για να εντοπίσει έναν ανθυποσυκοφάντη, που κάνει τόσο τράφφικ όσο και ένα site για την σωτηρία των γλυστερών φιδιών. Εϊναι κάπως σαν να κατεβάζεις ένα τάγμα λοκατζήδων εναντίον των οπαδών του Πανιωνίου! Δεν λέει…

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: